Ağır Vasıta Ticari Araçlar, günümüzde son derece gelişmiş bir teknoloji yapısı eşliğinde üretilmekte ve bu yönde de kullanıcılara ulaştırılmaktadır. Söz konusu taşıtların üretimi esnasında dikkate alınan en önemli konulardan biri de frenleme sistemi ve motor kontrolü olarak bilinmektedir. Bu bağlamda meydana gelen teknolojik gelişmeler sayesinde son derece gelişmiş bir motor kontrol sisteminin oluşturulduğunu ve bu yönde de taşıtların üretilerek satışa sunulduğunu söyleyebiliriz. Bu gelişmiş yapıya sahip olan motor kontrol sistemleri, teknik ismi ile EKM (ECU-ECM), yani elektronik kontrol modülü olarak karşımıza çıkmaktadır. Halk arasında motor beyni ya da araç beyni olarak da bilinen bu konu kapsamında, araç beyni nedir? (ecu-ecm) kapsamında bilgiler verilebilinir.
ECU,ECM (Motor Kontrol Ünitesi) taşıtların motor bölümünde veya yolcu kabini içerisinde olabilir. Bu cihaz birden fazla microbilgisayar içermekte ve motorun değişen koşullarda en verimli şekilde yönetimini sağlamaktadır. Bu mikrobilgisayarlar, EEPROM bir chip içerisinde bulunan bir programı çalıştırmaktadır.

Olası Arıza Verdiren Durumlar :
- Sıvı sızması veya sıvı temasları ( yağ, su vb.)
- Motor dış temizliği sırasında kontrol ünitelerine direk su teması
- Kablo demetleri gibi elektrik tesisatı hasarlarından kaynaklı durumlar
- Modül arızalarından kaynaklı sürekli yüksek voltaj durumları
- Harici alakasız bağlatılar veya ilave enerji denemeleri
- Yanlış veya kendine ait olmayan soket denemeleri
- Bozuk akü veya bitik akü ile ısrarcı marş yapmalar
- Taşıt üzerinde kaynak gibi endüstriyel işlemlerin gerçekleştirilmesi
- Bozuk aküye takviye yapılması
- Yüksek akım çeken tüm modüller, marş motorları vb. parçalar arıza verdirmeleri olasıdır. Detaylı kontroller sonrasında teşhis edilebilirler.
Olası Arıza Belirtileri :
- Göstergedeki arıza lambalarının sebesiz yere yanıp sönmesi
- Taşıtın dengesiz çalışması
- Durduk yere stop etmeler
- Performans kaybı, çekişte düşüklükler
- Taşıta diagnostik arıza teshis bilgisayarlarının bağlanamaması
- Taşıt hareket halindeyken kendiliğinden stop etmesi
- Sarsıntılı ve yüksek sesli çalışması
- Taşıtın hiç çalışmaması
- Taşıtın sıcakken çalışmaması, soğuyunca çalışması
- Bu gibi durumlar arıza habercisi olabilirler fakat %100 beyin arızaladır denemez. Detaylı ölçüm ve kontrollerden sonra teshis koyulabilir.
Genelde beyinlerin kısaltmaları şu şekilde telafuz edilebilir :ECM, EEC, SEBC, SEMC, COO7, ECU, ABC, BCM, GM, FR, ADU, ACM, MCM, ABE, EDS, ELM, EBS, EBS-E, ENR, ALB, ECAS gibidir.
Taşıtınızda beyin arızası olduğunu düşünüyorsanız bizimle buradan iletişime geçerek bilgi alabilir veya onarım talebinde bulunabilirsiniz.